Top

Els novaiorquesos tenim un secret per anar de Times Square a l’Estació Central, i viceversa. És un secret tan ben portat que, confesso, a mi em va costar uns quants anys descobrir-lo. Fa vergonya i tot haver-ho de reconèixer perquè només et cal mirar el mapa per veure-ho… Però existeix una mini línia de metro que connecta els dos punts en un minut. És una línia tan petita que es considera un shuttle, no un metro, perquè només fa la vaivé, sense fer cap altra parada. El pots agafar fent transbord des de qualsevol altra línia, tant a Times Square com a la Grand Central Terminal, perquè està inclòs al bitllet de metro, Metrocard.

Segurament, si estàs de visita, t’interessa més aviat poc. El recorregut entre l’epicentre de Broadway i l’estació es pot fer fàcilment a peu, en deu minutets, i, a més a més, passes per Bryant Park i la seu principal de la biblioteca pública, autèntiques joies que s’han de visitar bé. Però pels novaiorquesos amb pressa (la majoria per no dir tots) el shuttle es converteix en una eina essencial perquè la comunicació d’est a oest, a Manhattan, és força pèssima.

Mapa del shuttle que connecta Times Square amb la Grand Central Terminal

El shuttle s’identifica amb una S blanca sobre un topo de color gris i la pots agafar en qualsevol dels dos extrems. Si ho fas, estaràs fent la línia més antiga de la ciutat perquè, quan el metro va inaugurar-se el 1904, el metro sortia de City Hall i pujava fins a l’estació central. Allà feia un revolt molt dramàtic per connectar amb Times Square, el mateix recorregut que fa el shuttle, i seguir, Broadway amunt, fins a Harlem.

El tema és que, aprofitant la pandèmia, el shuttle ha estat tancat, per obres, durant prop d’un any. Abans, agafar-lo era un circ. Hi havia dues andanes amb quatre vies i, si et tocava la de l’altra punta, havies de córrer donant la volta i fotent empentes amb la resta de passatgers (perquè esperar els pocs minuts del següent és impensable, clar). La nova línia té una única andana, més ampla, i la via és recta, no corbada. L’antiga deixava bastant espai entre el vagó i l’andana i havies de fer un saltiró per no desaparèixer pel forat.

Així que, aquí tens el “gran” secret. Si vas amb presses o el temps no acompanya, tens una connexió directa entre les dues estacions més transitades de Nova York.

De Times Square a la Grand Central Terminal, en poc més d'un minut de metro