Top

Tot i que ha passat força desapercebuda, aquesta és una gran notícia per les 10.000 persones que travessen, diàriament (o, almenys, abans de la pandèmia), el pont de Brooklyn. També ho és pels més de 4.000 ciclistes que fan el mateix però, aquests, estan una mica més disgustats. Després en parlem.

Però el cert és que Nova York ha estrenat un nou carril bici per travessar el pont centenari que deixa lliure la passarel·la central als novaiorquesos de pas ferm, turistes badocs i aspirants a la reialesa del selfie. Fins ara, les bicicletes i els vianants compartien un mateix carril dividit per una línia blanca pintada al terra. Les escridassades dels ciclistes contra els turistes que es despistaven fent fotos eren monumentals. I, encara pitjor, els accidents havien acabat amb persones ingressades a l’hospital. Fa anys que sentíem parlar d’una nova distribució del tràfic i, per fi, ja podem gaudir dels fruits. Bada tan com vulguis perquè ara, cap missatger o repartidor de menjar, et deixarà les rodes de la bici marcades al peu.

Tot i que celebrem que, a partir d’ara, travessar el pont de Brookyn serà més segur, els ciclistes i els conductors arrufen el nas. El nou carril bici està al nivell dels cotxes i es menja un dels seus carrils en sentit Manhattan. Pels conductors, això vol dir més embussos (val a dir que la ciutat ha impulsat moltes mesures per desincentivar l’ús del cotxe a Nova York). I, pels ciclistes, representa haver de compartir un espai força estret, de dos metres i mig, d’un carril de doble direcció. Això vol dir que dues bicicletes simultànies passen molt justet i, en alguns casos, s’hauran de cedir el pas.

Sigui com sigui, des de la perspectiva dels vianants, hem d’aplaudir que ara puguem contemplar unes vistes extraordinàries, des d’un pont històric, sense sentir l’amenaça constant de les bicicletes al clatell.

EL nou carril bici del pont de Brooklyn conviu amb els cotxes (separats per un mur)