Top

A Nova York no hi falten museus però sempre hem de celebrar l’arribada de noves propostes. I la de RiseNY és prou diferent com per parar-hi atenció. Per començar, no és un museu qualsevol. És un museu de museus. Set, en concret. I, a més, té una atracció, al final del recorregut, que et permet volar per tota la ciutat. La sensació és difícil d’oblidar. 

RiseNY està especialment pensat per a un públic enamorat de Nova York que té ganes de conèixer la seva història. Consta de set galeries temàtiques que segueixen aquest ordre: finances, arquitectura, ràdio i televisió, moda, música, cinema i Broadway. La gràcia està en que cada àrea ha estat preparada per set grans institucions culturals de Nova York expertes en cadascuna d’aquestes etiquetes. Per exemple, el museu de les finances s’ocupa de la part de, lògicament, finances; el FIT, l’institut de la moda, s’ha encarregat també de la seva àrea. Així que el resultat és un resum prou il·lustratiu de la petja que ha deixat Nova York i el llegat que tots admirem. 

El nou museu té dues parts més interactives. La primera arriba només entrar i es troba en una sala que recrea les voltes de la primera estació de metro de Nova York, la de City Hall, actualment tancada, dissenyada per l’arquitecte valencià Rafael Guastavino. Allà podem seure en els típics bancs de fusta de les estacions i notar la vibració del metro que passa pel nostre costat. Una projecció ens explica el viatge de Nova York fins arribar als nostres dies (en anglès i la veu de l’actor Jeff Goldblum).

I l’última part interactiva és el principal reclam de RiseNY. Es tracta d’una atracció que podria estar perfectament a Coney Island. Està formada per dues files de butaques suspeses en una grua i que s’aixequen 10 metres del terra. En una pantalla gegant de 180 graus es projecta un vol simulat, en qualitat 8K, per damunt de Nova York. Les butaques s’alcen, cauen en picat i es sacsegen amb el recorregut. A més, en moments en que passem per escenes d’aigua o neu, una fina pluja ens ruixa la cara. Tot plegat és molt realista i fa impressió! Especialment els primers segons, en una caiguda en picat d’un edifici i que, a nosaltres, ens va fer saltar el cor.

El museu obre tots els dies de la setmana menys els dimarts. L’entrada val 21 dòlars per als adults i 18 dòlars per a la canalla. Alerta perquè només podran pujar a l’atracció del final els nens i nenes que facin més d’un metre d’alçada. L’experiència VIP, que et permet saltar les cues, costa el doble. Pots reservar la teva entrada aquí. 

Si vols veure imatges del museu, pots recuperar la nostra història a Instagram. I també pots gaudir d’aquest vídeo amb Jeff Goldblum gaudint del vol per Nova York. Ell s’ho passa pipa! No ens cansem de veure a Goldblum reaccionant a qualsevol cosa.