Top

Nova York ha aprofitat la pandèmia per instal·lar a totes les estacions de metro i la majoria d’autobusos el nou sistema de pagament que representarà la mort de l’icònica targeta Metrocard. Es tracta d’OMNY, un mètode que et permet utilitzar la targeta de crèdit o el mòbil per pagar el bitllet i accedir a la xarxa de transport públic. Actualment, els dos sistemes coexisteixen al mateix torniquet d’accés: a sobre pots fer lliscar el bitllet de metro i, a sota, hi ha la pantalla per fer el pagament electrònic.

El principal inconvenient, fins ara, era que l’OMNY només es podia fer servir per comprar un bitllet senzill. Si no agafes sovint el metro i fas algun trajecte puntual, no hi ha problema. Acostes la targeta contactless o el mòbil a la pantalla i endavant. Però si et bellugues molt i necessites un abonament il·limitat, et calia tenir sempre la Metrocard a sobre. Doncs bé, a partir de l’1 de març del 2022, el metro comença una prova pilot que et permetrà tenir automàticament l’abonament també si fas servir el pagament electrònic.

El funcionament és molt fàcil perquè no has de fer absolutament res. Quan arribis a l’estació, fes servir la targeta o el mòbil per pagar i se’t cobrarà el bitllet senzill cada vegada. La gràcia és que, quan hagis gastat els 33 dòlars que val l’abonament setmanal en menys de set dies la resta de viatges que facis, dins del mateix període, seran gratuïts. Això és ideal perquè no hauràs d’avançar l’import total de l’abonament amb el risc que no l’amortitzis durant el teu viatge ni tampoc caldrà que portis el càlcul de què t’has gastat perquè el canvi serà automàtic. Això sí, fes servir sempre la mateixa targeta.

El nou abonament està en fase de proves i pot ser que no acabi de rutllar des del principi però l’objectiu és que, al 2023, tot el procés sigui 100% electrònic. Per la nostra experiència, algunes de les pantalles de pagament són una mica tiquismiquis i no accepten més d’un pagament seguit o donen error. El millor és canviar de torniquet i provar sort al del costat.

Adéu a la targeta de plàstic Metrocard