Top

Nova York ha aprofitat la pandèmia per instal·lar a totes les estacions de metro i la majoria d’autobusos el nou sistema de pagament que representarà la mort de l’icònica targeta Metrocard. Es tracta d’OMNY, un mètode que et permet utilitzar la targeta de crèdit amb xip o el mòbil per pagar el bitllet i accedir a la xarxa de transport públic. Actualment, els dos sistemes coexisteixen al mateix torniquet d’accés: a sobre pots fer lliscar el bitllet de metro i, a sota, hi ha la pantalla per fer el pagament electrònic.

El principal inconvenient, fins ara, era que l’OMNY només es podia fer servir per comprar un bitllet senzill. Si no agafes sovint el metro i fas algun trajecte puntual, no hi ha problema. Acostes la targeta contactless o el mòbil a la pantalla i endavant. Però si et bellugues molt i necessites un abonament il·limitat, et calia tenir sempre la Metrocard a sobre. Doncs bé, a partir del 28 de febrer del 2022, el metro comença una prova pilot de quatre mesos que et permetrà tenir automàticament l’abonament també si fas servir el pagament electrònic.

El funcionament és molt fàcil perquè no has de fer absolutament res. Quan arribis a l’estació, fes servir la targeta de dèbit o crèdit o el mòbil via Google o Apple Pay per pagar i se’t cobrarà el bitllet senzill cada vegada. La gràcia és que, quan hagis gastat els 33 dòlars que val l’abonament setmanal en menys de set dies la resta de viatges que facis, dins del mateix període, seran gratuïts. Té un petit inconvenient que cal saber: l’abonament setmanal compta la setmana de dilluns a diumenge, és a dir, si comences a utilitzar el pagament digital un divendres no t’inclourà els pagaments fets fins el divendres següent sinó fins aquell diumenge. Així que només surt realment a compte si la comences a fer servir a principis de setmana.

Més coses a tenir en compte: només pots aconseguir un abonament per targeta. O sigui, si aneu dos o més i cal que cadascú faci servir la seva targeta per activar-lo per persona.

Com també passa amb les Metrocard, amb OMNY pots fer servir una mateixa targeta fins a quatre vegades seguides perquè passin quatre persones. Si fas transbord, passant la targeta inicial un sol cop ja admetrà les quatre persones per les quals has comprat el bitllet inicialment. Si sou més de quatre, et caldrà utilitzar una altra targeta. Un tema poc pràctic però que has de saber: si és la primera vegada que utilitzes la targeta de crèdit o dèbit a la xarxa de metro, al primer viatge només podràs pagar un sol cop. Sembla a ser que el sistema ha d’emmagatzemar les dades i només després de fer aquest primer pagament podràs fer servir la mateixa targeta per comprar fins a quatre bitllets, la propera vegada que l’agafis. És una mica rocambolesc però esperem que se solucioni.

Sigui com sigui, l’abonament d’OMNY és ideal perquè no hauràs d’avançar l’import total de l’abonament amb el risc que no l’amortitzis durant el teu viatge ni tampoc caldrà que portis el càlcul de què t’has gastat perquè el canvi serà automàtic.

El nou abonament està en fase de proves i pot ser que no acabi de rutllar des del principi però l’objectiu és que, al 2024, tot el procés sigui 100% electrònic. Per la nostra experiència, algunes de les pantalles de pagament són una mica tiquis-miquis i no accepten més d’un pagament seguit o donen error. El millor és canviar de torniquet i provar sort al del costat.

Adéu a la targeta de plàstic Metrocard

Com va la Metrocard?

Tot i que la famosa targeta del metro morirà el 2024, encara la pots fer servir. Des de la pandèmia, els agents de les taquilles de les estacions del metro no venen bitllets i cal utilitzar les màquines. Pots pagar en efectiu i amb targeta de crèdit o dèbit. Si pagues amb bitllets, has de tenir en compte que les màquines no tornen més de 9 dòlars de canvi. Això vol dir que no pots pagar amb bitllets grans i cal que posis una quantitat de diners que s’acosti a l’import total. Si pagues amb targeta, només has de seguir les instruccions de la pantalla i, alerta, perquè la màquina et demana el codi postal associat amb la targeta (el Zip Code), no el codi pin. Amb les targetes internacionals no cal posar-lo i pots prémer ENTER, sense posar res, o marcar cinc zeros. Les màquines són força punyeteres i és possible que no puguis fer el pagament. El millor és canviar de màquina. Si segueix sense funcionar, és recomanable provar amb una altra targeta perquè és possible que hi hagi un problema amb el banc. Alerta perquè cada màquina només permet fer dues operacions amb la mateixa targeta. Per exemple, si has de comprar més de dos abonaments, canvia de màquina.

.